Biopsie cutanata

Biopsia cutanata

este o procedura medicala semiinvaziva in cadrul careia este recoltat un fragment tisular tegumentar ce ulterior este analizat microscopic, in vederea observarii anumitor modificari patologice, sugestive pentru diverse procese locale sau sistemice. Fragmentul de tesut recoltat va ajuta astfel medicul in stabilirea unui diagnostic de certitudine, analizarea lui putand fi utila si pentru excluderea altor boli de piele sau unor afectiuni ce se rasfrang negativ asupra tegumentelor. 

O astfel de procedura este realizata de obicei de medicul dermatolog, sub anestezie locala. Este foarte important ca recoltarea sa fie efectuata corespunzator si in mod corect, altfel piesa nu va putea fi interpretata de catre medicul anatomopatolog. Rezultatele biopsiei sunt disponibile in aproximativ 7-10 zile, in functie de complexitatea afectiunii ce trebuie investigata. Dupa recoltare, fragmentul de tesut este pus itnr-o solutie speciala, cum ar fi formaldehida, sau intr-un recipient steril, care sa impiedice contaminarea sa. Transportarea la laboratorul de anatomopatologie se realizeaza imediat, astfel incat sa nu se altereze proba si rezultatele sa apara modificate din cauze externe. 

Exista mai multe tipuri de biopsie cutanata: biopsia de suprafata (shave biopsy), biopsia prin punctie (punch biopsy), biopsia excizionala si biopsia incizionala. Alegerea uneia sau alteia depinde in functie de tipul de leziune exsitenta si de boala suspectata, de intinderea si localizarea procesului patogen. 

Biopsiile cutanate reprezinta cea mai sigura metoda de diagnostic in dermatologie, si se folosesc in special in diagnosticarea cancerului de piele si in stabilirea tipului histologic. Suspiciunea de cancer de piele apare in momentul in care pacientul se prezinta cu o leziune ulcerata, hemoragica, necrotica, ce apare fie pe o alunita preexistenta, fie in absenta unui traumatism evident. Orice modificare de pigmentatie ce apare brusc si are evolutie rapida se recomanda a fi atent investigata. Unele forme de cancer de piele sunt paucisimptomatice si sunt insotite de manifestari tegumentare reduse, iar daca sunt descoperite la timp se pot trata curativ foarte eficient. 

Cancerul de piele este unul din cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat in prezent, iar frecventa lui este corelata cu anumiti factori de risc, in principal expunerea excesiva a pacientului la soare. Biopsia cutanata poate fi o metoda diagnostica la indemana clinicianului si poate ajuta foarte mult la depistarea unor leziuni premaligne. Cu cat acestea sunt diagnosticate corect mai devreme, cu atat sansele de vindecare a pacientului sunt mai crescute, iar complicatiile si sechelele sunt mai reduse.

Serviciile noastre